Bent u van plan om te bouwen of grondig te renoveren?
Dan hebt u heel wat beslissingen te nemen. Bij nieuwbouw bijvoorbeeld. Gaat u voor een plat of schuin dak? Beide opties hebben natuurlijk hun voor- en nadelen. Bij renovatie, isolatie laten plaatsen op of in het dak? Sarking of toch minerale wol…? EPDM of bitumen…? Wij adviseren u graag hierover! Hier vind u alvast wat basisinformatie terug! (dakerenovatie, contacteer ons!)
Vraag hier uw offerte aan!
Dakrenovatie
Een dak bepaalt grotendeels het uitzicht van uw woning. Plat, schuin, recht, gebogen, …?
Ook bestaan er verschillende materialen om uw dak af te werken. Van dakpannen tot bitumineuze afdichtingen. Wij besteden overal voldoende aandacht aan een correcte plaatsing! Aan u de keuze! Of is uw dak in slechte staat? Dan kunnen wij u zeker van dienst zijn!
Daktypes
Plat dak
Of een plat of hellend dak de beste oplossing is, hangt er vooral vanaf wat u van een specifieke woning verwacht. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Als u een moderne woning wil, komt u al snel bij een plat dak uit. De belangrijkste andere voordelen zijn dat men er een groendak met bufferfunctie op kan aanleggen, dat men er zonnepanelen vrijwel onzichtbaar op kan integreren en dat het iets goedkoper en sneller is afgewerkt dan een hellend dak. Daarentegen is een plat dak gevoeliger voor de weersomstandigheden en soms moeilijker te herstellen: het kan zijn dat alle installaties er eerst terug af moeten. Kortom een plat dak ziet er erg strak en stijlvol uit. Het is niet gevoelig voor wind en het is eenvoudig te plaatsen. Op een plat dak kan men eenvoudig zonnepanelenof een zonneboiler plaatsen.
Opbouw plat dak met gevelbekleding
Opbouw plat dak met gevelbekleding thv dakrand
Mogelijke dakbedekkingen
Het vaakst wordt een plat dak met bitumen (roofing) of EPDM (synthetisch rubber) bekleedt. Beide materialen zijn erg sterk en soepel en hebben een lange levensduur. Ze zijn volledig onderhoudsvrij en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding. Het is ook mogelijk om uw plat dak met PVC te bekleden. Dit is in alle mogelijke kleuren beschikbaar, maar om te voorkomen dat de kleur gaat verkleuren, wordt er het vaakst voor grijs gekozen. Een andere mogelijkheid is zeker om een groendak van uw plat dat te maken.
Zadeldak
Een zadeldak geeft uw woning een eerder klassieke uitstraling, die u al van ver kan bewonderen. Zadeldaken behoren nog steeds tot de meest voorkomende soorten dakrenovatie) omdat ze bij verschillende bouwstijlen gebruik worden. Bovendien zit het in onze volkse traditie en houden we persoonlijk van de esthetische mogelijkheden ervan.
In zijn meest eenvoudige vorm bestaat een zadeldak uit een combinatie van twee dakvlakken die samen een omgekeerde V vormen. Dus door uw dak steil te maken creëert u extra leefruimte onder de constructie. Deze kan u interessant en gezellig ontwerpen.
Waarom een zadeldak?
In ons klimaat is een schuin dak nog altijd de meest performante en duurzame keuze. Een hellend dak heeft natuurlijk ook een goede afwerking nodig, maar is op dat vlak toch wat toleranter. In veel gevallen is het wel complexer om een schuin dak te isoleren, tenzij men volgens het sarking-principe werkt. De werken voor een hellend dak zijn wat complexer en duren daardoor vaak iets langer, wat ook de kosten doet stijgen. Maar er kan dan weer wel makkelijker worden gewerkt bij frisser en vochtiger weer. Bovendien zijn herstellingen vaak makkelijker en dus goedkoper. En behalve zonnepanelen kan u er eigenlijk geen toestellen op kwijt.
Dus dit soort dak heeft een goede windbestendigheid en zorgt voor een goede afvoer van het hemelwater. Wat betreft zinkwerk heeft u twee dak- of bakgoten nodig voor dit soort dak, aan elke kant van het dakvlak één.
Al uw zonnepanelen zijn daardoor ook zichtbaar, wat niet altijd esthetisch is. Verder is het een uitdaging om aan een schuin dak een ecologisch kantje te breien. Er bestaan wel verticale en diagonale groendaken, maar de natuur werkt in die gevallen niet zo vlot mee. Ook de kosten en het onderhoud van zo’n groendak kunnen aardig tegenvallen.
Mogelijke dakbedekkingen
Een zadeldak kunnen wij bedekken met klassieke dakpannen. Dit kunnen gebakken kleidakpannen zijn, tegel- of betonpannen. Dit soort dak kunnen wij ook met leien bekleden, hier heeft u de keuze tussen kunst- of natuurleien. Bovendien bestaan er metalen dakpanplaten. Dit zijn platen uit aluminium of staal die de look van dakpannen of leien hebben, maar dan samen op één plaat gebonden. Deze kunnen wij dus snel leggen, wat het goedkoper maakt.
Isolatiemogelijkheden zadeldak
Een zadeldak kunnen wij langs binnen of langs buiten isoleren. Als het gaat om een nieuw te bouwen of een compleet te renoveren dak, kiest u best voor isolatie langs buiten. Dan wordt de nieuwe dakbedekking bovenop de isolatie geplaatst. Zo combineert u eenvoudig twee grote werken. Een dak langs buiten isoleren wordt ook een sarkingdak genoemd. Een veel voorkomende dakrenovatie
Langs binnen isoleren doen wij als uw huidige dakbedekking intact moet blijven. U verliest hier wel enkele centimeters ruimte in de kamer. Maar als de kamer onder het schuine dak niet echt gebruikt wordt, kan u er ook voor kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren.
Schilddak of schildkap

dakrenovatie
Een schilddak is eigenlijk een aangepast zadeldak met een traditionele uitstraling. Het bestaat uit twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijde en twee driehoekig gevormde dakschilden aan de korte zijde. Deze dakvorm ziet u vaak terug bij wat oudere gebouwen en boerderijen. Een schilddak is door zijn aerodynamische vorm goed bestand tegen windstoten. De dakgoot loopt volledig rond.
Mansardedak
Een mansardedak, mansartdak, gebroken dak ook wel gebroken kap of Franse kap genoemd, is een zadeldak met gebroken, naar buiten geknikte dakvlakken. Aangezien de onderste dakvlakken steiler lopen dan de bovenvlakken, ontstaat er in de ruimte onder het dak meer plaats dan bij een standaard zadeldak. Er zijn diverse varianten van deze klassieke dakvorm, die trouwens vernoemd is naar de Franse architect François Mansart.
Lessenaarsdak
Een lessenaarsdak is een van de meest eenvoudige dakconstructies (dakrenovatie). Het bestaat uit een enkel dakvlak dat onder een hoek van tenminste 15 graden is aangebracht. Het soort dakbedekking is afhankelijk van de hellingshoek (pannen, leien of golfplaten). Hier heeft u slechts aan één zijde een dakgoot nodig en er is relatief veel ruimte onder het dak.
Verspringend lessenaarsdak
Verspringende lessenaarsdaken bestaan uit twee lessenaarsdaken. Deze soorten daken zijn echter niet, zoals bij een klassiek zadeldak, symmetrisch ten opzichte van elkaar opgesteld maar verschillen qua hoogte. Hierdoor ontstaat er een verticale opening die kan fungeren als lichtopening.
Tentdak
Kortom, het kiezen voor een bepaald soort dak hangt toch vooral van ontwerp tot ontwerp af. Soms is een hellend dak nu eenmaal de beste keuze om een bepaalde vormentaal te creëren of met het oog op de functies die u wilt dat uw huis bekleedt. Als bouwbedrijf (dakrenovatie), hebben wij geen uitgesproken voorkeur voor een plat of schuin dak. Zowel bij nieuwbouw als renovatie bekijkt u het best samen met de architect de mogelijkheden aan de hand van de opbouw van uw specifieke woning en de stijl die u verkiest.
Een plat dak past goed bij een modernere bouwstijl, maar ook een schuin dak kan een strakke uitstraling geven.
De materialen zijn voor beide varianten zo goed dat er kwalitatief weinig verschil is, ook op vlak van isolatie, al heeft u bij een hellend dak meer afwerkingsmogelijkheden. Als u voor een hellend dak kiest, beschikt u dan weer over een zolder. Daar kan u eventueel een paar extra kamers inrichten. Op een plat dak is het dan weer veel handiger om een daktuin of groendak aan te leggen, wat voordelen biedt op vlak van ecologie en waterbuffering. Ook het onderhoud is gelijkaardig: u kijkt ze beide best een keer na in het voor- en najaar of zeker na een storm, om te controleren dat de aflopen en goten niet verstoppen.
Veel hangt dus af van uw budget en de bouwstijl die u verkiest, maar ook wat u allemaal met u dak wilt doen. Of u nu bouwt of renoveert, contacteer ons zeker voor een vrijblijvende offerte!
dakrenovatie dakrenovatie dakrenovatie dakrenovatie