U wilt uw gevel laten (her)bekleden, maar u twijfelt nog over wat voor materiaal u best kiest? Misschien is spuitkurk op isolatie wel iets als gevelbekleding! Dit materiaal heeft tal wat voordelen als gevelbekleding. En het is beschikbaar in tal van kleuren.

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk op isolatie is een gevelbekleding als thermisch en akoestische coating dat vooral bestaat uit fijne of minder fijne kurkkorrels afkomstig van de kurkeik uit het Middellands zeegebied. Diverse acrylaatharsen en kleurpigmenten worden toegevoegd tot het geschikt is voor een volwaardige gevelafwerking. Dankzij haar elasticiteit is het een beter alternatief dan gevelverf en buitenbepleistering. En het biedt zeker een esthetische meerwaarde aan de woning. Het is de perfecte decoratieve gevelbekleding!

In tegenstelling tot de gebruikelijke gevelbekleding is er in spuitkurk geen cement verwerkt. Het is een volledig natuurlijk product voor gevelbekleding. Vooral in deze tijden waarin het gebruik van ecologisch vriendelijke materialen belangrijk is, is spuitkurk aan de buitenmuur een zeer goed alternatief. Gevelbekleding isolatiepremie

Maar welke materialen zijn er in verwerkt?

    • Het spreekt voor zich dat er kurkkorrels in zitten.
    • Eveneens zitten er diverse acrylaatharsen in om de kurk goed te laten hechten.
    • Om het vloeibaar te houden en zodat het gespoten kan worden, zitten er nog enkele oliesoorten en pigment in verwerkt. Dit om de spuitkurk van de nodige kleur te voorzien.

Spuitkurk kunnen wij niet alleen op de buitenmuur aanbrengen, maar ook binnen. Zolang het maar een schone, stofvrije en onbeschadigde ondergrond is. Mocht er toch schade in de ondergrond zitten, zullen wij dit natuurlijk eerst repareren!

Isolatie

Spuitkurk heeft een gemiddelde thermische geleidbaarheid van (λ) 0,059 W/m²K, maar omdat de voorziene laag maar 3mm is, is het isolerend vermogen (R) maar 0,05m²K/W. (EPS-isolatie heeft een R-waarde 5m²K/W) Dus alleen spuitkurk zal uw gevel niet isoleren! Laat u daarom niet vangen door bedrijven die het verkopen als isolatie! 

Is er een premie voor spuitkurk gevelbekleding?

Er zijn mogelijkheden in Vlaanderen om gebruik te maken van een premie bij het aanbrengen van spuitkurk op de gevel. Als het enkel ter verfraaiing van de gevel is zal u niet in aanmerking komen voor een premie. Dit omdat het op zich isolerend is, maar door de nagenoeg dunne laag is dit verwaarloosbaar. Uiteraard moet u aan enkele vereisten voldoen om in aanmerking te komen voor de premie gevelisolatie. Dit kan door uw gevel eerst te bekleden met isolatie en een uitvlakkingslaag. Zo moet de isolatielaag dat wij aanbrengen voldoen aan de gestelde RD-waarde en worden er soms aanvullende eisen gesteld aan de staat van de woning, de locatie en/of er ook andere energie-bezuinigende maatregelen genomen worden.

Er zijn alvast meerdere soorten premies die de Vlaamse overheid beschikbaar stelt. Het kan zijn dat u voor de ene soort premie niet in aanmerking kom. Omdat je niet aan de eisen voldoet, maar dat het wel mogelijk is bij een andere soort premie.

Er is een premie van de netbeheerder, de totaalrenovatiebonus en de overkoepelende renovatiepremie. Informeer voordien daarom goed voor welke premie u in aanmerking komt. Bereken hier uw renovatiepremie! Dit kan de prijs flink verlagen! spuitkurk gevelbekleding isolatiepremie

Toepassingen

Spuitkurk spuiten op gevel

Dankzij haar uitstekende hechting kan spuitkurk ook toegepast worden op materialen zoals hout, steen, metaal, kunststof! Spuitkurk wordt vooral machinaal aangebracht via een spuitpistool in verschillende lagen. Gemiddeld wordt in totaal +/- 3 mm spuitkurk aangebracht en dit in verschillende lagen. Voor interieur heeft dit, buiten het esthetische waarde, een goede geluidsabsorberende eigenschap. Het vermindert sterk de resonantie in een grote ruimte. Aldus kan dit bijdragen aan een goede akoestiek!

Gevelrenovatie

Vooraleer wij de plaatsing van spuitkurk kunnen laten plaatsvinden is het belangrijk dat de ondergrond één homogeen geheel vormen. De ondergrond moet stofvrij en vrij zijn van loszittende stukken gevelmateriaal of organische vervuiling zoals mossen, algen en schimmels. Gevelmuren met vocht moeten eerst een vochtbehandeling ondergaan. Is dat niet het geval, dan dienen wij eerst een gevelreiniging en herstelling te laten uitvoeren. Loszittende verf wordt verwijderd, gebarsten bepleistering dient herstelt of verwijderd te worden, loszittende voegen moeten hersteld worden enz… Pas dan kunnen wij de spuitkurk effectief plaatsen!

Kleuren

spuitkurk gevelbekleding isolatie

Spuitkurk is te verkrijgen in tal van kleuren. Een voordeel is dat u een kleur kan uitkiezen dat perfect bij het buitenschrijnwerk past.  

 

Vlak uitgewerkt of steenstructuur behouden 

spuitkurk gevelbekleding isolatie

U kan ervoor kiezen om de gevel te moderniseren door een vlakke afwerking. Het metselwerk wordt dan eerst uitgevlakt en vervolgens afgewerkt met spuitkurk. Meestal wordt dit toegepast bij gevels waarvan het metselwerk in zeer slechte staat is en waar er geïsoleerd dient te worden. Of u houdt gewoon van een moderne uitstraling… Indien het metselwerk nog in vrij goede staat is en u wilt het metselwerkstructuur nog zichtbaar houden, dan wordt het rechtstreeks op het metselwerk gespoten. Zo behoudt u het karakter van de buitengevel!

Premies? Spuitkurk op isolatie!

Voor enkel het spuitkurk als gevelbekleding, zonder isolatie, zijn er geen premies te verkrijgen. Laat dus uw woning na-isoleren met buitengevelisolatie en laat het afwerken. Eventueel met spuitkurk. 

Spuitkurk wordt naargelang de korreldikte in verschillende lagen aangebracht:

Decoproject

 

Fino: 5 à 6 lagen

Door het aanbrengen van verschillende lagen bekomen wij een effen kleur. De “sponsige” structuur die eigen is aan spuitkurk bekomen we na verschillende lagen. 

Heeft u vragen? Contacteer ons gerust!